Najważniejsze informacje [Afryka]
-
Was chyba ewidentnie coś boli, jeżeli powiecie mi, że mam wam tłumaczyć, od czego są surowce, co robią żołnierze i jak się gra w Strategi. Nie zamierzam wprowadzać mechanik, których nie znacie i które nie zostaną tutaj wyjaśnione, także ze spokojem.
Chciałbym powiedzieć, że ten sezon będzie oparty na innym strategu, ale miałoby to swoją cenę, dlatego bezpiecznie powiedzmy, że Afryka jest bękartem Frontów Nowego Świata, grupy której GM jest Burgeł (i który gorąco polecam). Zresztą, to od niego właśnie mam mapę, jakby kogoś to zastanawiało.Słów teraz kilka o tym, co najistotniejsze.
SUROWCE
Wiecie, wychodzi na to, że ściągam od lepszych i zapewne macie rację, ponieważ ze względu na lata, w których ma miejsce ten strateg trudno uniknąć użycia surowców, które spiszą się tutaj lepiej, niż tradycyjne surowce wykorzystywane w strategach średniowieczno-fantastycznych. Mniejsza.
Zaopatrzenie Lądowe (ZL) – Podstawowy surowiec potrzebny do rekrutowania piechoty.
Zaopatrzenie Marynarki Wojennej (ZMW) – surowiec potrzebny do produkcji floty.
Zaopatrzenie Lotnicze (ZLO) - surowiec wymagany, aby móc wyprodukować jednostki lotnicze.
Paliwo § - Spalania nie będzie, ale wszelakiego rodzaju jednostki potrzebują go, żeby nim operować.
Stal (S) - Do produkcji pojazdów.
Surowce technologiczne (T) - Grupa surowców wykorzystywana w najnowszych osiągnięciach technologicznych, jak i też umożliwiająca takowy ich rozwój. Zbędna w werbunku i produkcji pojazdów, w późniejszych etapach gry może okazać się niezbędna do osiągnięcia sukcesów w Badaniach.
Uran (U) - Uran to uran, wiemy do czego służy. Jego produkcja jest o połowę mniejsza niż produkcja wszystkich innych surowców w grze.Nie, nie ulepszacie swoich prowincji. Możecie zwiększyć ich produkcję przez podbijanie innych państw.
Większość surowców produkujecie naturalnie, albo 100 albo 10 co turę. Wyjątkami są Uran, które produkujesz, jeżeli masz go jako specjala, oraz Surowce technologiczne, które produkujesz 5 co turę.ZADOWOLENIE SPOŁECZNE
Nic nowego, nic odkrywczego. Po prostu staraj się czasami coś rzucić ze swojego Skarbca na ich potrzeby i będzie gites. A i dbaj o to, by nie przegrywać wojen, nie wywoływać ich za dużo, naprawiać zniszczenia i nie handlować nimi jak bydłem.ELEMENT LOSOWOŚCI, CZYLI D20.
Jedna z nowych mechanik, które zamierzałem wprowadzić od dawna, a teraz mam do tego okazję. Otóż każdy z graczy, raz na dwie tury, może pozwolić sobie na rzut kością i w zależności od rzutu może zgarnąć stratę, bądź bonus do nowej tury. W temacie od rzutów rozpiszę, co jaka liczba oznacza.
Każdy rzut jest dobrowolny. Możecie z tego korzystać ciągle, ale też przez cały sezon nie musicie tego robić ani razu. -
Vader
-
Vader