23.11.2019 - planowane prace nad stroną
-
NodeBB 1.13.0 zostało wydane kilka dni temu, podsumowując kilka miesięcy zmian.
Jeszcze nie zdecydowałem się na dokładną godzinę w której zacznę aktualizację. Dodam to jako odpowiedź do tego posta. Może to jednak potrwać godzinę lub więcej, bo chcę upewnić się, że wszystko działaTak by wymienić kilka zmian:
- można zmienić autora postu (oczywiście tylko moderatorzy)
- uprawnienie do zobaczenia danych użytkowników, takich jak ip, emaile itp. są oddzielne od uprawnień moderatorskich, co pozwala je limitować moderatorom kategorii (czyli tutaj: właścicielom grup). Obecnie na forum musiałem ten problem obchodzić zmieniając źródło NodeBB by zabronić tego dostępu każdemu poza administracją.
- strona powinna być odrobinę szybsza.
- Pluginy mogą umożliwić ustawienie gifów na awatary (pewnie najbardziej zauważalna zmiana
). Tego nie gwarantuję od razu, bo nie jestem pewien czy już jest plugin z tym kompatybilny, ale teraz już mogę powiedzieć, że z czasem ta opcja się pojawi.
Większość zmian jest jednak niewidoczna - NodeBB przeszło przez duży refactor który powinien usprawnić rozwój i tworzenie pluginów, trochę poprawiono wyświetlanie statystyk strony, goście nie dostają ciasteczka sesji itp.