Discord Wieloświata
-
Jak niektórzy może zauważyli - na dole strony głównej nie ma już czatu globalnego. Zamiast niego znalazł się widget Discorda (korzystający z TitanEmbeds by dało się pisać bez wchodzenia przez aplikację Discorda albo nawet posiadania tam konta).
Wynika to z tego, że - jak można się domyślać - rozpoczyna działalność oficjalny serwer Discord Wieloświata.
Czat globalny będzie dalej dostępny - w tym samym miejscu co inne czaty na stronie - choć planem jest by Discord go w praktyce zastąpił.
Ogólnie chciałbym też wytłumaczyć dlaczego to zrobiliśmy i dlaczego nie zaczęliśmy z Discordem - ogólnie chodziło o to, by chat był dostępny na stronie, bez konieczności tworzenia dodatkowego konta. TitanEmbeds już wtedy istniało, ale przynajmniej akurat wtedy kiedy testowałem działało dość słabo. Widgetbot, który też pozwala na embedowanie czatu i wydaje się ogólnie wyglądać i działać lepiej, choć na razie nie daje opcji wybierania nazwy gości programistycznie, nawet wtedy nie istniał. Więc nie w zasadzie byłem zmuszony albo dać oficjalny “embed” będący gloryfikowanym linkiem i zmuszać użytkowników do posiadania konta na Discordzie, albo skorzystać z czegoś innego.
Jest kilka alternatywnych opcji - mogłem bawić się w self-hosting Riota, próbować zmusić Zulip do działania w iframe, czy coś podobnego - ale ostatecznie wszystko wymagało by znacznie więcej pracy, szczególnie nad autoryzacją użytkowników, a dodanie chatu globalnego korzystając z mechanizmów wbudowanych w NodeBB było wystarczająco dobre wtedy i nawet nie musiałem prawie nic robić, bo już istniał plugin.
Ale jak się okazuje niekoniecznie jest wystarczająco dobry. Czat jest mało aktywny - znacznie mniej niż serwery na których jest sporo osób tu aktywnych - a były też osoby pytające się o Discorda Wieloświata. Przyszła więc pora się tym zająć. Tym bardziej, że embed działa już w miarę ok, więc to przestało blokować sprawę.
No to cóż, pozostało mi tylko zostawić tu zaproszenie: https://discord.gg/2Drqz5s