Przenosiny serwera - strona będzie niedostępna ok. północy między 25.09 a 26.09
-
Około północy między 25.09 a 26.09 zacznę przenoszenie Wieloświata na nowy serwer.
Powodem są koszty, ale co ciekawe też wydajność - serwery ARM które Oracle oferuje od niedawna są bowiem po prostu lepsze od obecnego VPSa i są, no, darmowe. Trudno pobić tę cenę.
To oznacza, że koszty Wieloświata spadną do kosztów domeny - 55zł rocznie, czyli poniżej 5zł miesięcznie.Tymczasowo jest to głównie przeniesienie - architekturalnie nic nie zmieniam, dalej to będzie jeden serwer, tylko teraz z większą ilością rdzeni (które chyba do tego są szybsze) i RAMu, szybszym połączeniem sieciowym i do tego większym dyskiem. Mówiłem że to po prostu upgrade
Jedyna wada - kompatybilność - nie jest dużym problemem (choć jest przynajmniej jeden program który musiałem kompilować ze źródła by zadziałał).
W przyszłości jednak jest też więcej miejsca do rozwinięcia strony - jestem daleko od wykorzystania wszystkich darmowych zasobów OCI, więc jeśli by zaszła potrzeba dodania czegoś choć trochę głodnego zasobów możliwe jest umieszczenie tego na osobnym serwerze. Być może też uda się podzielić sam WŚ na więcej niż jeden serwer zwiększając wydajność i dostępność stronyAle to na razie jest w przyszłości. Co jednak z przeszłością? Dlaczego akurat teraz, a nie na samym początku? Są dwa powody. Po pierwsze, choć Oracle oferowało tier always free i nawet były tam maszyny wirtualne, to były one znacznie biedniejsze. Poza rozmiarem dysku były gorsze pod w zasadzie każdym względem od obecnej - szczególnie jeśli chodzi o pamięć, która tutaj akurat jest najważniejszym zasobem (bazy danych takie jak MongoDB zyskują bardzo dużo gdy mogą trzymać większość często używanych danych w pamięci), ale też pod względem sieci i procesora.
Drugim powodem jest jednak to, że przyznam że o chmurze Oracle nawet wtedy nie wiedziałem, a tym bardziej o darmowej wersji. Tak naprawdę istnieje bowiem dopiero od 2018 i sama firma nie jest kojarzona z czymś tego typu, a tym bardziej z rozdawaniem czegokolwiek.TL;DR strona przez jakiś czas (oby jak najkrótszy) będzie niedostępna, a później powinna działać jednocześnie lepiej i taniej