Navigation

Logo

Wieloświat

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Users
    • Groups

Imperium

Oskad
    9
    311
    1465
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Woofy
      Woofy Nazaris - Apogeum Wiary last edited by

– Doprawdy? – spojrzałem na Davida. – Brzmi niezwykle. Taka roślina z pewnością dałaby niezwykłe zyski. Co prawda wątpię, że będziemy przejeżdżać przez jakieś mivockie puszcze… Ale może jak będziemy wracać z naszej przygody to uda nam się zachaczyć o jakąś puszczę. Ale z tego co słyszałem to dzikusy żyją w dość dużych społecznościach. Nie będzie łatwo tam w ogóle się zbliżyć. Bóg jeden wie jak wyczulone zmysły mają te dzikusy. A o dostaniu się do takiej rośliny wolę nie wspominać, skoro sam powiedziałeś, że strzegą każdego listka, każdego płatka tej rośliny. I tu nam raczej nie pomoże nawet broń palna. No, ale zobaczymy. Przyjechaliśmy tu poszukiwać minerałów, więc najpierw zakończymy to zrobić, a później zobaczymy, czy w ogóle możliwe jest dostanie się do puszczy dzikusów – podniosłem cztery litery z tego niewygodnego siedzenia i wyjrzałem za okno. Ciekawe ile jeszcze drogi zostało do Imperium…

Przez rok cierpiałem na jakąś chorobę mózgową, a zdawało mi się, że jestem zakochany.

1 Reply Last reply Reply Quote
      • Kubeł1001
        Kubeł1001 Elarid Mistrz Gry last edited by

Powiedziałeś właściwie już wszystko, co można było powiedzieć w tej kwestii, więc cisza zapanowała na dłuższą chwilę. Mijana za oknem pociągu preria zdawała się dłużyć w nieskończoność, od czasu do czasu urozmaicana stadami różnych zwierząt, samotnymi ranchami czy gospodarstwami i tym podobnymi. Aż nagle pociąg zaczął hamować. Przez chwilę wydawało się, że to jakiś nieplanowany postój, bo jak okiem sięgnąć wszędzie wokół preria, ale jakby uspokajając takie domysły, przechodzący przez wagon konduktor kilkukrotnie zapewnił pasażerów, że wytracanie prędkości jest spowodowane tym, że za zaledwie kilka minut znajdziecie się na dworcu kolejowym w Imperium.

• Woofy

O, jak miło pomyślałem. Skoro więc za kilka minut będziemy w Imperium, to nie pozostaje mi nic innego jak cieszyć się tymi ostatnimi minutami podróży pociągiem. Za jakiś czas zacznie się znacznie większa podróż… Znacznie dłuższa i znacznie bardziej niebezpieczna.
          Usiadłem więc ponownie ma miejscu i czekałem, aż pociąg w końcu się zatrzyma, a zamiast niemal nieskończonej prerii w końcu zobaczę cegły dworca kolejowego. No, o ile oczywiście dworzec w Imperium jest wykonany z cegieł uśmiechnąłem się.

Przez rok cierpiałem na jakąś chorobę mózgową, a zdawało mi się, że jestem zakochany.

• Kubeł1001

Na kolejach tu nie oszczędzano, to na pewno. I nie chodzi tylko o same szyny, ale i lokomotywy, wagony i całą infrastrukturę, w końcu mijaliście zbudowane w środku prerii posterunki, mające dbać o bezpieczeństwo pociągów, lub większe stacje, gdzie składowano choćby zapasy węgla, niezbędne do dalszej podróży. Tak więc owszem, dworzec kolejowy w Imperium rzeczywiście był zbudowany z cegły i prezentował się całkiem nieźle jak na tę kolonię.

• Woofy

No ładnie to wygląda pomyślał James i podniósł swe szlachetne cztery litery z siedziska i rzekł do Davida:
              – Przygodę czas zacząć. – po czym ruszył w stronę pachołków. – Zabierzcie wszystkie rzeczy i wysiadamy. – po powiedzeniu tego sam skierował się do drzwi, którymi wysiadł z wagonu podróżnego i stanął na peronie dworca w Imperium. Dobrze byłoby zacząć szukać jakiegoś lokum pojawiła się taka myśl. No i faktycznie warto byłoby znaleźć jakieś miejsce, w którym można by spędzić najbliższą noc.

• Kubeł1001

Niestety, dworzec nie był zbyt dobrze oznaczony. W zasadzie to miasto też nie było. Pozostaje więc szukanie na chybił trafił lub poproszenie o pomoc jednego z tubylców, jeśli nie będzie to zbytnim poniżeniem.
                Pozostali wysiedli wraz z tobą, rozprostowując się po długiej i umiarkowanie wygodnej podróży oraz rozglądając się po dworcu jak i samym mieście.

• Woofy
                  Woofy Nazaris - Apogeum Wiary last edited by Woofy

James zrobił to, co uwielbiał robić, gdy palce go bolały – strzelił sobie nimi. Od razu poczuł ulgę w palcach i charakterystyczny lekki, przyjemny ból. Matka mu zawsze mówiła, że jak będzie stary, to palce będą całe koślawe… A tu proszę, prawie cztery dyszki na karku, a palce całe i zdrowe.
                  – Poszukajmy największego budynku w tym mieście – zwrócił się w stronę towarzyszy. – Podobno jest tu jeden bardzo duży budynek. Niestety zapomniałem jego nazwy… Pałac był w pierwszym członie nazwy, chyba tak… Nieważne, ruszamy. – powiedział i opuścił dworzec kolejowy i rozejrzał się teraz po całym mieście.

//Wybacz, że przeskoczyłem z narracji pierwszoosobowej do normalnej narracji, ale stwierdziłem, że jak będę miał więcej postaci to pisanie przy każdej z “Ja zrobiłem to i tamto” wyglądałoby dziwnie.//

• Kubeł1001

//Luz.//
                    Fakt, że szukaliście największego budynku w mieście bardzo pomógł, bo rzeczywiście był jeden, który wyróżniał się swoimi gabarytami na tle saloonów, sklepów, banków, moteli, domów mieszkańców Imperium i reszty zabudowy, więc to pewnie było to.

• Woofy

Niezbyt to przypomina drapacze chmur ze Wschodniego Wybrzeża. Ale nie ma co narzekać pomyślał James. Czekając chwilkę na swoich towarzyszy, ruszył w stronę tego oto budynku. Miał nadzieję, że prześpi się tam na spokojnie. Jutro wyruszą w stronę zachodu, aby tam szukać surowców. Co prawda czas to pieniądz, ale jak nie załatwisz dla siebie chwili na spanie, to nie masz po co tych pieniędzy zdobywać.

• Kubeł1001

Przybycie ciebie i twojej świty wzbudziło mniejsze zainteresowanie, niż się spodziewałeś, choć wciąż kilka osób rzucało wam mniej lub bardziej ukradkowe spojrzenia. Przed budynkiem, który jak wyczytałeś z widocznego teraz szyldu zwał się Pałac Hoodoo, kręciło się siedmiu ludzi, nie byłeś pewien, kim dokładnie są, ale ich zakazane gęby i wiszące ostentacyjnie u pasów kabury z rewolwerami nie sugerowały niczego przyjemnego. Za dobrą monetę można wziąć tylko to, że póki co jedynie wam się przyglądali.

• Woofy

Ach, te uroki Zachodu pomyślał James. Trzeba mieć nadzieję, że to nie żadni bandyci, ale zwykli stróże, którzy pilnowali Pałacu Hoodoo. Co prawda James był przez większość czasu realistą, a nie gigantycznym optymistą, ale ten jeden raz pozwoli sobie zaufać optymistycznej części duszy.
                          Opierając się o swoją laskę wykonał kolejne kroki, żeby w końcu znaleźć się we wnętrzu Pałacu.

• Kubeł1001

Jeden ze zbirów zablokował ci drogę, stając tuż przed wejściem. Pozostali również zrobili kilka kroków ku tobie i reszcie, spuszczając ręce swobodnie wzdłuż ciała, aby szybko wyciągnąć broń z kabur. Twoi kompani zrobili podobnie.
                            - Byle kto do Pałacu nie wchodzi. - powiedział mężczyzna, który zablokował ci drogę, wyjmując z zębów wykałaczkę. - Ale wyjść już może. Nogami do przodu.

• Woofy

– Byle kto, powiadasz? – James spojrzał na dryblasa. Prawą ręka odbezpieczył nóż, który znajdował się w lasce do podpierania się. Teraz w każdej chwili można było go wyciągnąć. – Nie przyszedłem tu walczyć, mój drogi. Chcę jedynie skorzystać z usług tej jakże wspaniałej nieruchomości. Ale skoro drogi pan Hoodoo nie chce moich pieniędzy, to w pełni to zrozumiem i udam się w dalsze poszukiwanie inszego lokum, w którym mógłbym odpocząć po długiej podróży. – James ściągnął lewa ręka cylinder z głowy, odsłaniając gęste, czarne włosy. Spojrzał na kompanów i mrugnął do nich, aby w każdej chwili byli gotowi.

• Kubeł1001

Chyba nieco zbity z tropu, mężczyzna spojrzał po swoich kompanach, ale i tamci wydawali się być trochę mniej pewni niż przed chwilą. Może spodziewali się, że jednak dojdzie do konfrontacji? Albo że zwyczajnie stchórzycie?
                                - No, nie tak od razu. - powiedział w końcu, siląc się na lekki uśmiech. - Pan pewnie rozumie, jakie to czasy, trzeba się upewnić, czy aby nikt się nie podszywa albo co. Taka nasza fucha.
                                Najwidoczniej wzmianka o pieniądzach zmieniła ich nastawienie, a on sam odsunął się o kilka kroków, abyś wraz ze swoją świtą mógł wejść do środka.

• Woofy

– No, dziękuję za współpracę – powiedział James. Założył ponownie cylinder, zabezpieczył nóż z laski i machnął lewą ręką w stronę kompanów, aby szli za nim. Sam wszedł do pałacu Hoodoo i rozejrzał się.

• Kubeł1001
                                    Kubeł1001 Elarid Mistrz Gry last edited by Kubeł1001

Pałac był urządzony z przepychem, to na pewno: marmurowe kolumny i rzeźby, obrazy na ścianach, żyrandole na suficie, kosztowne dywany i boazerie, sprowadzane z daleka, egzotyczne drewno i wiele, wiele więcej. Meble również były wykonane z wysokiej jakości drewna, były to głównie krzesła i stoły, z czego te drugie były różnej wielkości, dostosowane do innych liczb gości, a służyły albo do jedzenia, picia i siedzenia przy nich, albo były to specjalne stanowiska dla gier hazardowych, przy których rezydowali krupierzy, doglądający grających w ruletkę, kości czy karty, zwłaszcza pokera. Poza tym w Pałacu znajdował się bardzo długi kontuar, a za nim jeszcze większa szafa pełna alkoholi wszelkiej maści, nic więc dziwnego, że wartę pełniło tam aż trzech barmanów. Nieco dalej dostrzegłeś coś, co mogło być jadalnią, ale nie możesz mieć teraz pewności. Kwestia smaku pozostawała w indywidualnej ocenie gości. Ci byli ci znacznie bliżsi niż zbiry pilnujące wejścia, na pierwszy rzut oka widać, że pochodzili z wyższych sfer lub przynajmniej średniozamożnych obywateli Imperium i nie tylko. Ich stroje niestety nie zdradzały nic, pozostaje ci się więc jedynie domyślać, czy zbili majątek na plantacjach, hodowli bydła, walkach z dzikusami, handlu niewolnikami, górnictwie, zwykłym handlu czy może czymś jeszcze innym. Poza nimi kręciło się tu też dużo pracowników, poza wspomnianymi już barmanami były to głównie równie urodziwe, co skąpo odziane, kelnerki oraz pełniący podobne funkcje co zbiry przed wejściem ochroniarze, wszyscy potężnie zbudowani, mniej lub bardziej obnoszący się z rewolwerami, strzelbami i obrzynami różnych typów noszonych w kaburach lub dłoniach.
                                    - Witam panów w Pałacu Hoodoo, największym i najbardziej luksusowym hotelu, kasynie oraz restauracji w Imperium i całym Oskad. - powiedział jeden z nich, podchodząc nagle do ciebie i reszty grupy. - Ufam, że znajdą tu panowie to, czego szukają. Zanim jednak do tego przejdziemy, pragnę poinformować panów, że w Pałacu obowiązuje bezwzględny zakaz posiadania jakiejkolwiek broni. Musicie ją panowie zostawić w naszym depozycie lub opuścić teren Pałacu. Ostrzegam, że większość ukrytej broni i tak wpada w nasze ręce prędzej czy później, a taki ukryty oręż podlega bezwzględnej i nieodwołalnej konfiskacie, konieczne jest też uiszczenie grzywny w wysokości zależnej od tego, jaką broń się odkryło, oraz trafia się na czarną listę klientów, a ludzie raz tam wpisani nie mogą już nigdy postawić swojej stopy w Pałacu ani jego pobliżu. Czy wszystko jasne?

• Woofy

– Prawo gospodarza rzecz święta. Wszystko jasne, Monsieur – to mówiąc prawą ręka odbezpieczył nóż z laski. Potem spojrzał na kompanów. – Słyszeliście, oddajcie panom całą broń, jaką macie. Simon – zwrócił się do jednego z pachołków od noszenia pierdół. – Idź za tym panem i dopilnuj, żeby odpowiednio zabezpieczyli naszą broń. Drogi panie – powiedział patrząc na tego, który prosił o przekazanie broni. – Ten nóż ma dla mnie wielką wartość sentymentalną, więc bądź pan tak miły i zadbaj o jego bezpieczeństwo. Gdy będziemy opuszczać Pałac chcę go ponownie widzieć w mojej lasce. Czy to jasne? – powiedział tonem nieznoszącym sprzeciwu. Nie chodzi tu o to, że James jest zimną mendą, ale chciał dać pachołkom Hoodoo do zrozumienia, że nie odpuści, jeśli jakakolwiek broń nie wróci do swojego właściciela.

• Kubeł1001

- Od początku działalności Pałacu nie zniknęła tu żadna rzecz należąca do jego gości. Nie licząc tych, które zostały zarekwirowane za łamanie naszych zasad, ale ufam, że panowie nie są tacy.
                                        Na gest mężczyzny podeszło do was więcej ludzi, zabierając cały oręż twoich kompanów, aby udać się w miejsce składowania broni razem z twoim sługom. I to właśnie na nich skupił się teraz pracownik kasyna.
                                        - Skoro to mamy za sobą, chciałbym zaznaczyć, że takich jak oni tu nie obsługujemy. - powiedział, wskazując ruchem głowy na służbę. - Niedaleko stąd jest saloon, w którym służba naszych gości przeważnie spędza czas. Odeślę ich stąd z odpowiednią informacją, dzięki której na pewno będą tam dobrze traktowani.

• Woofy

– Zrozumiałe, drogi panie. Proszę więc ich tam odesłać. – powiedział James. – Czy to wszystko, czy jeszcze masz pan mi coś jeszcze do powiedzenia?

• Kubeł1001

Mężczyzna machnął ręką, a kilku innych pracowników kasyna wyprowadziło twoją służbę z budynku.
                                            - Nie. - pokręcił głową. - Życzę udanej zabawy i ufam, że znajdą tu panowie to, czego szukają. W razie pytań pracownicy Pałacu są do panów dyspozycji.
                                            Po tym skinął wam uprzejmie głową i odszedł, wracając do swoich spraw.

• Woofy

James zaczął szukać wolnego stolika, takiego na kilka osób, a jeśli go znalazł, to usiadł przy nim i gestem ręki wskazał towarzyszom podróży, aby i oni usiedli.

• Kubeł1001

Gdy zajęliście w końcu miejsca, Carol zagwizdał z podziwem, jeszcze raz rozglądając się po całym przybytku.
                                                - Robi wrażenie. - dodał, a wszyscy zgodnie mu przytaknęli.

• Woofy

– Robi, to fakt – stwierdził James. – Jednak na pokładzie Aurory jest co najmniej kilka takich pomieszczeń… W sumie wypadałoby w końcu wybrać się do Crianny. Dawno mnie tam nie było. – podniósł rękę, aby zawołać kelnera. – No więc, Paul, powiedz mi proszę, co wiesz o złożach surowców, po które tu przybyliśmy.

• Kubeł1001

Tamten odchrząknął i od razu przeszedł do rzeczy:
                                                    - Złoża, o których mówimy, znajdują się na północnym zachodzie kolonii. Facet, który mi o nich opowiadał, był doświadczonym górnikiem i poszukiwaczem złota. Niestety, nie znalazł go tam w ogóle, więc za to, co zostało mu z funduszy przeznaczonych na wyprawę, topił smutki w pewnym saloonie. Gdy postawiłem mu kilka głębszych, od razu zostałem jego najlepszym kumplem i rozwiązałem mu język. Gość miał rzeczywiście nosa do tych spraw, więc nie mamy co liczyć na złoto, chyba że na większych głębokościach, gdzie on ze swoim kilofem i łopatą nie mógł dotrzeć. Ale i tak mamy na czym zbić majątek, nie brakuje tam rudy żelaza, to właściwie jej jest najwięcej, ale to dobrze, bez żelaza ni ma stali, a bez stali nie ma postępu. Poza tym jestem przekonany, że są tam też złoża węgla kamiennego lub brunatnego, na to też jest zawsze popyt, a przy okazji wydobycie powinno pokryć nasze zapotrzebowanie na te surowce. Opowiadał mi o jakichś budynkach zastanych na miejscu, musieli więc tam być przed nim jacyś ludzie, ale opuścili tamto miejsce. Gdy opuszczał tę okolicę, spotkał spory oddział Armii Oczyszczenia, z tego co mi obecnie wiadomo, mają tam oni większy posterunek, a to zawsze kilka dodatkowych karabinów do odstrzelenia dzikusów. Co do nich, nie mam pojęcia, jak wygląda sytuacja, tamten górnik o nikim nie wspomniał, ale skoro istnieje tam posterunek pełen żołnierzy, to raczej brakuje w okolicy szczególnie agresywnych tubylców. To spory płaskowyż, nie ma tam zbyt wiele lasów, więc nie powinniśmy martwić się Mivvotami, nie wydaje mi się też, żeby wędrowali tamtędy Amaksjanie czy Ubairgowie.
                                                    Po tej, dość długiej zresztą, opowieści, zamilknął. Zarówno po to, aby dać tobie i pozostałym czas na przetrawienie informacji, jak i ze względu na przybycie wezwanego przez ciebie kelnera, przy którym nie miał zamiaru mówić zbyt wiele o złożach i waszym przedsięwzięciu.

• Woofy

Wysłuchał w sposób należyty towarzysza. Oczywiście zrozumiał, że przy byle jakim kelnerze nie należy rozprawiać o czymś tak ważnym, więc swój komentarz zostawił na później.
                                                      Zwrócił się do kelnera.
                                                      – Bardzo bym prosił o kawę z najlepszych ziaren, jakie macie na stanie, z dodatkiem białego rumu i wiśni.

• Kubeł1001

Skinął głową, notując twoje zamówienie. David, Walter i Louis ograniczyli się do whisky z lodem, Arthur nie zamówił nic, podobnie jak Paul. Kelner zanotował również ich zamówienia i odszedł.
                                                        - Ekhem. - odchrząknął twój rozmówca. - Co myślisz?

• Woofy

– Skoro, tak jak sam stwierdziłeś, są tam jakieś budynki i Armia Oczyszczenia, to najpewniej są tam jakieś dzikusy – uśmiechnął się. – A nawet gdyby Armia Oczyszczenia już rozwiązała już ich problem, to mamy nawet łatwiej. Cieszę się, że w owych złożach ma być żelazo i węgiel. Te dwa surowce będą nam potrzebne najbardziej do osiągnięcia sukcesu. Zastanawiają mnie jednak te budynki, o których powiedziałeś… Czy wiesz może o nich coś więcej?

• First post
                                                            Last post