Zamek Qull
-
Tym razem Rycerz w asyście kilku Zbrojnych wyszedł Ci na spotkanie o wiele szybciej.
-
Baszal “Niziołek” Vallohr
Mogli go oczekiwać, a z pewnością wiedzieli o tym, że przybędzie.
- Witam was ponownie! - zawołał. - Miałem tutaj wrócić, by usłyszeć odpowiedź ze strony Wielkiego Mistrza! -
- Jest gotów się zgodzić, ale chce też wiedzieć, czy może wysłać swojego emisariusza, gdyby prowadzone przez Rycerzy Śmierci kampanie zmusiłyby go do pozostania w zamku lub opuszczenia go wprost na pole bitwy. - odparł dość dyplomatycznie Rycerz.
-
Podrapał się w tył pancerza, myśląc. Zapewnie też by przeklnął, ale nie chciał źle wypaść.
- Jeżeli już zajdzie taka konieczność i Wielki Mistrz nie będzie mógł się stawić, to może pojawić się jego emisariusz, który będzie mówić w jego imieniu. -
- A więc jakiś reprezentant naszego zakonu się stawi, o ile dowiemy się więcej: Gdzie się to odbędzie, kiedy, z kim będziemy debatować i kto zapewni naszemu przedstawicielowi bezpieczeństwo.
-
- Nie było tego na zaproszeniu? - zapytał. Mógł im tłumaczyć, ale prawie już miał ich zgodę, a teraz miał znowu kolejną górkę do przejścia. -
Najwidoczniej woleli usłyszeć to od Ciebie. Lub chęć zdobycia szczegółowych informacji, których dotąd nie mieli. Albo była to jakaś próba. Cholera ich wie.
-
- Kiedy się rozpocznie, wszystko zostanie dopilnowanie - odpowiedział. - Otrzyma dokładną lokalizację, drogę i czas spotkania, kiedy już do tego będzie musiało dojść. Debatować będzie z najważniejszymi tego świata, bezpieczeństwo zostanie zapewnione przez gospodarza. -
- A czym ten gospodarz dysponuje, że zdoła powstrzymać pachołki Inkwizycji albo Paladynów przed zamordowaniem naszego Mistrza? Chyba nawet Ty rozumiesz, że z daleka śmierdzi to intrygą tych psów i im podobnych.
-
- Dysponuje magią, potężnym zapleczem naukowców i najprawdopodobniej też artefaktami. Nie wiem, jakimi, nie zaglądam mu do szafy. Jeżeli jednak jest to zwykła intryga “tych psów”, to musieli przełamać swoje wszystkie zasady, skoro za posłańca, czyli mnie, wzięli kogoś, kto miał bardzo bliskie spotkanie z Magiem Mutacji. -
Ten argument chyba ich przekonał, bo ostatecznie skierowali się z powrotem do bramy.
- Nasz Mistrz stawi się lub wyśle kogoś w swoim imieniu. - odkrzyknął jeszcze na odchodnym Rycerz, z którym do tej pory rozmawiałeś. -
- Mój pan zostanie o tym powiadomiony! - odpowiedział, po czym udał się w przeciwnym kierunku co Rycerz. Teraz, skoro w Kresie Nadziei nie było Wampira, mógł ruszyć gdzie indziej. Problem polegał na tym, że następnymi na liście byli trzej panowie, szerzej znani jako Pakt Trzech. -
//Zmiana tematu. Zacznę Ci, gdy będziesz na miejscu.//