Kwatera Miętowej Szmaragd [HOMEWORLD]
-
-
Woj2000
I w sytuacjach służbowych Szmaragd okazywała im należny szacunek. Ale tylko służbowo. Dla niej wciąż Jaspisy i inne klejnoty walczące na lądzie, pozostaną brudnymi, niemoralnymi, brutalnymi i nieokrzesanymi żołnierzami. Mimo, że ich działania są faktycznie pożyteczne, to w lądowych kampaniach wojennych i starciach planetarnych nie ma gracji, przemyślenia i… piękna walk okrętów kosmicznych.
Na ziemi nie ma rozsądku, jest tylko improwizjacja. Nie ma honoru, jest tylko chęć przetrwania. Nie ma gracji i i subtelności, jest tylko czysta, niczym nieokełzniana brutalność i furia, każąca jednym istotom rzucać się w bezmyślnych natarciach na inne istoty, zawsze kończące się dantejskimi scenami. I to, zdaniem admirał, reprezentowali i nadal reprezentują żołnierze oddziałów naziemnych i abordażowych. Czynią to już od setek tysięcy lat i nawet przezbrojenie większości oddziałów piechoty w broń dystansową niewiele w tej materii zmieniło. -
Andrzej_Duda
Tymczasem komunikator podręczny wydał irytujący, pipczący dźwięk i przerwał jej przemyślenia nad systemem kast oraz wojskowością. To oznacza tylko- ktoś chce z nią rozmawiać. A ze względu na to, że jest to jej prywatny komunikator, a nie publiczny, to muszą to być albo Diamenty albo jej dawna znajoma z marynarki. Ciekawe która opcja okaże się w tym przypadku prawdziwa?
-
-
Andrzej_Duda
Prawdziwą okazała się opcja najmniej prawdopodobna. Kiedy lekko archaiczny komunikator rozgrzał się, Szmaragd ujrzała przed sobą pełen majestat Żółtego Diamentu. Wygląda na niezwykle znudzoną, a w tle widoczne są ohydnie zrobione budynki jakiejś rasy istot organicznych. Ciekawe co ktoś tak ważny jak Żółta Diament robi w takim otoczeniu? W każdym razie, chyba oczekuje tego, że Szmaragd odezwie się pierwsza.
-
Woj2000
Szmaragd odruchowo złożyła swoje dłonie w gest salutu, czując w duchu nie tylko radość i zaszczyt, ale również zaintrygowanie. Czegóż to takiego potrzebuje sama Żółta Diament, zwierzchniczka i, według tradycji, ,matka" Sił Zbrojnych, od niej?
-Moja Diament, melduje się admirał w stanie spoczynku, Szmaragd Faseta 2110Nb Ściana 0032GD. - odpowiedziała, chowając swoje odczucia pod maską profesjonalizmu i stoickości. Tak jak jej Diament - Czym zasłużyłam sobie na zaszczyt tej rozmowy? -
Andrzej_Duda
Żółta Diament westchnęła, jakby przygotowywała się do przemówienia. Po chwili powiedziała oficjalnym i bezemocjonalnym tonem:
-Szmaragdzie Faseta 2110Nb Ściana 0032GD, ja Żółta Diament, zwierzchniczka sił zbrojnych Homeworldu, mam honor oficjalnie przydzielić twojej osobie twoją osobistą Perłę. Została ona wybrana w oparciu o twój wygląd oraz profil psychologiczny przez zwierzchniczkę wszelakich dyplomatów oraz patronkę polityki Homeworldu, Niebieską Diament. Masz prawo krótko skomentować to co właśnie powiedziałam. -
-
Andrzej_Duda
Ktoś mógłby nawet powiedzieć, że los płata figle. Ale Szmaragd nie wierzy w los, tylko statystyki i zdolności.
Żółta Diament spojrzała na Szmaragd niepewnie.
-Dodatkowo w nadzwyczajnych sytuacjach w jakich obecnie się znajduję, razem z Niebieską Diament oraz naszymi Perłami, jestem zmuszona… Tymczasowo ponownie przywrócić Cię do służby. Jesteś tym zainteresowana, żołnierzu? -
Woj2000
Słysząc te słowa, Szmaragd odczuła jeszcze większą radość. Po milenium przerwy, w końcu będzie mogła powrócić do dawnego życia. Do floty, przestrzeni, mostka kapitańskiego, zgiełku marynarzy, uwag adiutantów, pracy silników…
Tylko jej chłodny profesjonalizm i obecność Diamentu powstrzymywały ją przed wyrażeniem swojej radości w bardziej radykalny, emocjonalny sposób. Zamiast tego, ponownie zwróciła oczy w stronę swojej Pani i odpowiedziała z lekkim entuzjazjem przebijającym się przez jej chłodny ton.
-Marynarz floty nigdy nie odmawia zwierzchnikom, Mój Diamencie. Jestem zainteresowania powrotem na służbę. -
Andrzej_Duda
Żółta Diament spojrzała z wyraźną ulgą na Miętową Szmaragd.
-Doskonale. Jesteś jedyną osobą, której jestem w stanie powierzyć to zadanie. A więc słuchaj uważnie to co masz zrobić, zanim otrzymasz Perłę. Ja i Niebieska Diament jesteśmy uwięzione na dawnej kolonii Homeworldu, ale to nie ważne. Ważne jest to, że masz nas stąd uratować. Statkiem Niebieskiego Diamentu. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że tylko ty jesteś na tyle utalentowaną pilotką, żeby móc godnie pokierować jednym z najważniejszym statków w całym Imperium. Nie pamiętam dokładnych koordynatów tej planety, ale wybuchła tutaj Rebelia Różanej Kwarc. W archiwach powinnaś znaleźć wszystkie potrzebne Ci do znalezienia nas informacje. Kiedy radary wykryją obecność Ciebie na wiadomym statku, wystrzelimy w niebo promień świetlny, dzięki czemu nas znajdziesz. Powodzenia, żołnierzu. Chcesz coś dodać od siebie? -
Woj2000
-Chciałabym się tylko dopytać o obecną lokalizację Statku Niebieskiej Diament. Nie znajduje się on przecież na Homeworld, a jako do niedawna nieczynny wojskowy nie mam dostępu do danych nawigacyjnych najważniejszych okrętów. - odpowiedziała, jednocześnie czując się wewnętrznie przeszczęśliwa z możliwości wykonania tego zadania. Misja ratunkowa Diamentów!
-
Andrzej_Duda
Szmaragd nawet nie przyszło do głowy, że kiedyś będzie robiła coś takiego!
-To już nie twój problem. Statek przyleci dokładnie pod twoje kwatery, aby wszyscy mogli podziwiać pozycję i potęgę… Nadzwyczajną Admirał Gwiezdnej Marynarki Imperium Homeworldu. Cieszę się, że tak entuzjastycznie przyjmujesz rozkazy. -
-
Andrzej_Duda
Żółta Diament wyraźnie zadowolona klasnęła w dłonie. Nawet lekko uniosły się kąciki jej ust.
-Doskonale, doskonale. Mam już dosyć tej planety na której obecnie się znajduję. Jeśli w stu procentach poprawnie wykonasz rozkazy, otrzymasz przywilej regularnych audiencji z nami na życzenie. Inaczej nie jestem w stanie wynagrodzić Ci wydostania mnie i Niebieskiej Diament z tego obrzydliwego świata. -
Woj2000
Regularne audiencje na życzenie?! Takiego przywileju przecież nie posiada żadna dowódczyni z generalicji sił piechoty! A przynajmniej Szmaragd tak się wydaje. W każdym razie, była gotowa spełnić rozkaz nawet bez obiecanej nagrody.
-To… to będzie dla mnie zaszczyt, Mój Diamencie - powiedział lekko drżącym głosem, ponownie się kłaniając - Zrobię wszystko, co w mojej mocy, by wykonać powierzone mi polecenie. Przysięgam na honor oficera Marynarki.
Warto dodać, że przysięganie na honor oficera w środowisku wojskowym Klejnotów nie jest jakąś czczą obiecanką. Ten popularny wśród Szmaragdów zwyczaj obliguje przysięgającego, by spełnić warunek obietnicy w każdym aspekcie. Bez wyjątku, choćby za cenę własnego życia. -
-
Woj2000
Z tej aż opadła na sofę, prawie upuszczając komunikator. Po krótki czasie danym na uspokojenie myśli, zaczęła zastanawiać się nad całym zdarzeniem. Pierwsze, co poczuła w trakcie rozważania, to poczucie bycia docenioną - w końcu ze wszystkich dowódców została wybrana właśnie ona. Zaś potem poczuła… zaciekawanie związane z tym, co Diamenty mogły robić na planecie organicznych istot? Czyżby to było powodem ich tak długiej nieobecności?
-
Andrzej_Duda
I co mogło je zmusić do pobytu na takim miejscu? W końcu sama Żółta Diament stwierdziła, że razem z Niebieską Diament jest uwieziona na tamtej planecie. I…Miejsce wybuchu Rebelii Różanej Kwarc? Może poleciały tam pomścić śmierć Różowej Diament? Ale wtedy z jakiej racji miałyby nie móc po wszystkim odlecieć?
-
Woj2000
Może wykonały swoje zadanie, mszcząc Różową, ale statki, którymi przyleciały, zostały zniszczone?
W każdym razie, Szmaragd z gracją wstała z kanapy i udała się do swojego przepastnego archiwum. Kiedy otworzyła drzwi, miała przed sobą duże pomieszczenie pełne różnorodnych nośników danych, posegregowanych okresami, z którymi pochodziły. By znaleźć dane o dawnej kolonii, postanowiła przejrzeć dane z okresu, kiedy prosperowała. Czyli sprzed 5 750 lat. Rozejrzała się wzrokiem za półkami z danymi z tamtego okresu.