Atlas
-
“Nie, raczej nie jest z niższej półki,” Młody zgodził się. “Może to z tych Fountain Futuristics, czy jak ich tam? Słyszałem ze praktycznie władają tym księżycem, choć nie mam bladego pojęcia do czego megakorporacja nas potrzebuje. Sami nie mogą przekupić celników, czy coś tym stylu?”
-
- Takich celników można aresztować i przesłuchać tak, że w końcu wsypią. Nie wiem, czy takie oskarżenia położyłyby tak wielką korporację, ale kto wie? Dlatego używają ludzi od brudnej roboty, takich jak my, którzy nie mają potrzeby sypać władzom.
-
“Widzę…” Młody upił łyk ze swojego kufla. “Tak, to wszystko ma sens. Dzięki za wyjaśnienie… Farciarz.”
-
- Znajdziemy ci jakąś chwytliwą ksywkę. - odparł na to trochę do niego, a trochę do samego siebie. Dopił piwo, zamówił kolejne, a gdy skończył pić zabrał się powoli w drogę powrotną, to jeszcze nie ten dzień, gdy kompletnie się urżnie i zacznie podrywać wszystkie atrakcyjne kobiety wokół, niezależnie od formy, co już mu się zdarzało.
-
Po nieco trudnym acz nieprzerwanym marszu, Zavir id Młody dotarli na lądowisko. Statek był wciąż strzeżony przez droidy i wyglądało na to, że sprawiły się dobrze. Poza nimi na pokładzie był jedynie Szperacz, który wyświergotał coś na powitanie.
-
Mimo wszystko upewnił się, czy nic ani nikt nie kręcił się w pobliżu, sprawdzając kamery zamontowane na statku. Przeczuwając jednak, że na Krasnala nie ma co czekać, Zavir przekąsił coś szybko, przebrał się, umył i poszedł spać, wiedząc dobrze, że od jutra zacznie się robota.
-
Spało mu się na tyle spokojnie, na ile da się w ciasnocie Szczęśliwej Gwiazdy i bez błogiej ciszy kosmosu, czyli bez koszmarów lub nagłych pobudek. Ocknął się dopiero do odgłosów głośnego chrapania z kajuty Thrauga oraz natrętnego pukania do głównych drzwi.
-
- Zaraz! - krzyknął i zaklął cicho pod nosem. Ubrał się w swój typowy strój, bo w końcu w kapeluszu i długim płaszczu ciężko nosi się skrzynie albo wykonuje przegląd, potem schował pistolety na swoje miejsca i otworzył drzwi.
-
Za drzwiami zastał dwójkę mężczyzn w szarych, korporacyjnych kombinezonach. Czyści albo hibernanci, w każdym razie nie mieli żadnych wybitnych form.
“Witamy w imieniu Atlasa,” Jeden z nich powiedział monotonnym tonem. “Czy przewozicie jakieś nielegalne towary?”
-
- A w życiu! - odparł z lekkim uśmiechem, ale spoważniał po chwili. - Nie, spokojna głowa. Przylecieliśmy wczoraj i to dość późno, nie mamy żadnych towarów w ładowni.
-
“Proszę poczekać chwilę,” Mężczyzna powiedział, po czym zaczął obchodzić statek mrugając co chwila. Musiał mieć jakąś fikuśną aparaturę wbudowaną w oczy, albo był po prostu bardzo zły w dokonywaniu inspekcji.
“Nie martwcie się, to tylko rutynowa inspekcja.” Powiedział ten drugi pod nieobecność współpracownika. Zavira uderzyło że inspektorzy wyglądali naprawdę podobnie, wręcz do poziomu klonów, choć uwagę przykuwała też naprawdę duża walizka w jego ręce. “Głównie robiona dla zachowania pozorów.”
-
- Jasne. - kiwnął głową. - A zanim odlecę też mam czekać, aż przeprowadzicie swoją rutynową inspekcję?
-
“Nie ma praw zakazujących eksport towarów z Atlasa,” Inspektor odpowiedział. “Dochodzenia odnośnie kradzieży prowadzone są na poziomie indywidualnym.”
Tymczasem pierwszy mężczyzna wrócił, najwyraźniej skończywszy swój obchód. “Nie wykryto żadnej kontrabandy. Dziękujemy za cierpliwość.”
-
Skinął im głową.
- To wszystko? -
“Owszem,” Obaj inspektorzy odpowiedzieli jednocześnie, odwracając się ku wyjściu z portu. “Zostawiamy prezent pożegnalny.”
Faktycznie, walizka którą trzymał jeden z nich została pozostawiona przy wejściu na statek.
-
Uniósł lekko brew, ale tylko na chwilę. Domyślił się, że to pewnie coś związanego z misją, więc tylko pokiwał głową i zabrał walizkę.
-
Walizka okazała się dość ciężka, na tyle że Zavir ledwo był w stanie ją unieść. Najwyraźniej przynajmniej jeden z tamtych gości był jakoś zmodyfikowany.
“Coś mnie ominęło?” Doszedł do Zavira zaspany głos Thrauga, wychylającego się zza drzwi na pokład. “Okradliśmy kogoś? Okradli nas? Mogę wracać do łóżka?”
-
- Możesz najpierw rzucić na to, co my tu mamy. - odparł, wskazując na walizkę. Upewnił się, że tamci już wyszli i otworzył ją, sprawdzając zawartość.
-
W walizce było ułożonych kilka szklanych butelek pełnych krystalicznej cieczy. Zapakowane były ostrożnie, jak drogi alkohol, lecz etykietki identyfikowały je jako “Wodę Pierścieniową”.
“Huh. Nieźle.” Thraug skomentował. “Słyszałem że woda z pierścieni Saturna sprzedaje się dobrze w niektórych częściach Układu. Standardowy towar dla bufonów z nadmiarem kasy. Sam myślałem czy by nie kupić paru butli, ale nie miałem przy sobie dość kredytów.”
-
- Masz okazję wyżłopać naszą wypłatę, stary przyjacielu, więc lepiej będzie, jeśli zostawię to w mojej kajucie. Ogarnij się i przygotuj na przyjęcie kogoś, kto da nam bardziej legalny towar. Ja spróbuję znaleźć w mieście kogoś, kto szybko i za rozsądną cenę naprawi naszego drona.