Podmrok
-
Wśród Koboldów zawrzało, ale szaman szybko ich uspokoił.
- Po co chce wiedzieć? - zapytał, przybierając jeszcze bardziej podejrzliwy ton, niż inne Koboldy, z którymi rozmawiałeś. -
Kovl JanuSeski
-- Wszystko zależy od tego, czym lub kim jest dla was ten Smok – odpowiedział. Towarzysz ostrzegał go, że Koboldy mogły, ale nie musiały, wyznawać tego Smoka, dlatego też przygotował się do tego, by w razie czego szybko zareagować.
/// Jak dobrze pamiętam ten pierścień z wieży, który my mieliśmy, został już wymieniony, czy ciągle go mam? Bo chyba mieliśmy go zaoferować Szarym Krasnoludom za coś lepszego na zabicie smoka, ale nie pamiętam, czy tego dokonaliśmy -
//Zdobyliście pierścień, wymieniliście go na inne artefakty: ty masz tarczę, drugi Szary Krasnolud pancerz.//
Kobold zadrżał na sam dźwięk tego słowa, ale mimo to szedł w zaparte:
- Jaki Smok? Co za Smok? -
Kovl JanuSeski
/// Faktycznie, dzięki. ///
-- Taki, o którym mówi się, że stwarza problemy – odpowiedział, trzymając dłonie na swojej tarczy, w gotowości do podjęcia obrony – Też taki, o którym mówi się, że może zyskał sympatyków wśród innych, którzy traktują go lepiej, niż na to zasługuje. -
- Problemy? - zapytał i odwrócił się do swoich współplemieńców, powtarzając głośniej: - Smok! Problemy!
Tamci jak jeden mąż zaprzeczyli ruchami łuskowatych łbów.
- Żadne problemy. - dodał przywódca grupy. -
Kovl JanuSeski
-- Czyli myślimy podobnie, pięknie. Czyli do handlu dojdzie? – odparł ze spokojem. -
//Nie wiem czy się zrozumieliśmy, ale ty stwierdziłeś, że Smok przynosi problemy, a oni zaprzeczyli. Planujesz się do tego odnieść czy jest to bez różnicy i kontynuujemy?//
-
/// Tu bardziej chciałem ich zmieszać. Ja się pytam, czy przynosi problemy, oni zaprzeczyli, no to ja stwierdziłem, że spoko, czyli tak jak myślałem, smok nie jest dla nich problemem. Ciągle w kontekście, że chcę zdobyć informacje na temat jego leża, zwłaszcza, że i obie strony się zgadzają, że smok nie przynosi problemów.
-
- Smok dobry. Stary bóg. Ostatni. Pomagać. - wyjaśnił Kobold i po chwili zastanowienia wskazał swoim kosturem na jedną z chat, zapewne należącą do niego. - Chce zobaczyć?
-
Kovl JanuSeski
-Mogę – stwierdził, wstając. Zachował jednak środki ostrożności, spodziewając się zdradzieckiego i nagłego ataku Koboldów. -
Z pewnością posłałbyś do piachu sporą część atakujących, biorąc pod uwagę ich liche wyposażenie i zapewne równie mierne umiejętności walki. Tak czy siak, Kobold wszedł do środka i zapalił kilka pochodni, które oświetliły chatę. Przez chwilę myślałeś, że to jakiś żart, niezrozumienie lub rzeczywiście zasadzka, bo w środku nie było niczego, ale dopiero po chwili, gdy twoje oczy przywykły do półmroku, zobaczyłeś, że ściany chaty są pokryte rysunkami, które zapewne pokazują historię Smoka i tych Koboldów. Szaman wskazał ci, w którym miejscu powinieneś zacząć czytanie i odsunął się, abyś mógł dokładnie przestudiować wszystkie glify.