Plantacja Fitzsimmonsów
-
Biorąc pod uwagę, że wręcz zdawał się czekać na ich przybycie, to mogłaś podejrzewać, że był wtajemniczony w pojawienie się tych ludzi, kimkolwiek byli. Najwidoczniej jednak nie uprzedzono go, że są tu, aby wykonać na nim wyrok, wtedy może zareagowałby inaczej.
- Osobiście wolę cię taką, ale potrzeba nam teraz każdej pary rąk i rewolweru, jeśli chcemy jeszcze trochę pożyć. - powiedział i podszedł bliżej, w ciągu kilku chwil rozplątując wszystkie twoje więzy. - Jak dojdziesz do siebie to chodź na dół, dostaniesz broń i pomożesz w obronie. -
Szybko roztarła swoje nadgarstki.
— Dojść do siebie? Pff. Zapomnij. — Zaśmiała mu się w twarz, po czym wstała, rozprostowując nogi. — Nie będę tutaj siedziała, kiedy wy będziecie nawalali do ludzi Naczelnika. — Podeszła do zejścia i spojrzała na Jimmiego. — Już i tak ominęła mnie zbyt duża część przedstawienia. -
Nie skomentował tego w żaden sposób, jedynie zszedł na dół, a ty za nim. Zastaliście tam część ekipy, był tam bowiem William, Clyde i David, a także kilku partyzantów, których imion jeszcze nie znałaś.
- Hugh brał ich w ogień krzyżowy przez jakiś czas, dopóki nie podpalili mu kryjówki. Zeskoczył i przeżył, ale jest ranny, podobnie jak dwóch innych ludzi Clyde’a. Twoja przyjaciółka się nimi opiekuje. Poza nimi i nami tu zgromadzonymi nikt więcej nie przeżył. - mruknął Jimmy. Pozostali nie zwrócili na ciebie większej uwagi, byli widocznie zajęci oddawaniem strzałów przez okna czy drzwi do oblegających was wrogów. - Kufer, w którym cię tu przywieźliśmy, jest w pokoju obok, znajdziesz tam swoją broń i amunicję, mamy też kilka spluw zabranych poległym. Tak czy siak, jeśli nie cud, wytrzymamy tak może do jutra, później skończy się nam amunicja i po nas. -
Krótkie wyjaśnienie sytuacji wystarczyło, by Jannet zrozumiała dlaczego Jimmy nie był skłonny do żartów. "Brawo, po raz kolejny wyszłaś na idiotkę. " Skarciła samą siebie w myślach, podchodząc do kufra.
— Módl się, żeby nasi goście z strychu nie owijali w bawełnę z tą kawalerią, cokolwiek to znaczy. — Odmruknęła mu niemrawo, dobierając z kufra dwa Webleye, karabin Harlka, amunicję i nóż Waxa. Załadowała do pełna (o ile było to możliwe) magazynek każdej broni i zajęła pozycję przy jednym z wolnych okien, ukradkiem wyglądając na zewnątrz, by przekonać się jak wygląda sytuacja.
-
Samo podwórze dawało niewiele osłony, ale zawsze. Jednak szturm na dom zakończyłby się klęską lub ewentualne zwycięstwo kosztowałoby tak wiele, że nie miałby kto go świętować. Stąd właśnie ludzie Naczelnika przywieźli ze sobą drewniane osłony na niewielkich kółkach, które pchali, strzelając do was przy okazji. Niewykluczone, że jeśli podejdą odpowiednio blisko, obrzucą was butelkami zapalającymi, dynamitem czy innym cholerstwem. Samych tarcz nie da się przebić z broni ręcznej, choć widziałaś wiele śladów, które udowadniały, że próbowano, nim się poddano. Osłaniały one ludzi Naczelnika tylko od frontu, ale zajście ich od boku było ciężkie, teraz choćby zestawili ze sobą pięć takich mobilnych osłon, przez co strzelać do nich było można tylko z góry albo od tyłu. Obie te opcje nie były za ciekawe, bo wiązały się albo z wyjściem z domu, albo z zajęciem pozycji na strychu, a w obu wypadkach jeszcze bardziej narażało to ewentualnego śmiałka na ostrzał.
-
Sytuacja wydawała się patowa… Nawet gdyby mieli dynamit lub butelki, nie dorzuciliby ich do ludzi Naczelnika zanim Ci nie zrobiliby tego samego. Trochę ognia mogłoby zmusić ich do porzucenia tarcz, a to znacznie ułatwiłoby wszystko. Tylko jak, do ciężkiej cholery. cisnąć butelką tak daleko? Potrzebowaliby jakiejś wyrzutni, czegoś, co rzuciłoby tą butelką o wiele dalej niż ludzka ręka… Czegoś jak proca?
Prędko odsunęła się od okna i obrzuciła wzrokiem całe pomieszczenie. Czy znajdowało się tutaj cokolwiek sprężystego, jakaś guma, siłownik, sprężyna, która mogłaby posłużyć do stworzenia tak prowizorycznego oręża? -
Nie, a przynajmniej nie w tym pomieszczeniu, w którym się znajdowaliście. Rozglądając się po nim, zauważyłaś pytające spojrzenie kilku osób, najwidoczniej ciekawych, czego tak wypatrujesz.
-
— Uh… — Spojrzała na resztę nerwowo. — Macie tutaj coś sprężystego? Jak… sprężyna albo guma? Giętka deska też zdałaby egzamin.
-
- Coś mogłoby znaleźć się na strychu, ale właściwie to po cholerę? - odparł Jimmy.
-
— Przydałoby się rozwalić ludzi Naczelnika zanim oni rozwalą nas, nie? — odpowiedziała. — A ja chyba mam pomysł jak to zrobić. Dokładniej to pomysł na to, jak posłać im butelkę lub dwie.
-
- To może się udać? - bardziej zapytał, niż stwierdził, ale w końcu pokręcił głową. - I tak nie mamy lepszych alternatyw. Idź szukać tego, co może się przydać, my ich tu zajmiemy.
-
— Zaufaj mi, coś wymyślę. — Odpowiedziała mu, zdobywając się na leciutki, półgębkiem uśmiech. Nie była zadowolona z obecnej sytuacji, ani tym bardziej pełna optymizmu na wyjście z tego żywym, ale może chciała dodać mu, może innym, nieco otuchy. Bo co innego im zostało? Oddać się w ręce ludzi Naczelnika?
Udała się na strych.
-
Dobrze ci już znany strych niewiele się zmienił od twojej ostatniej wizyty. To, co mogłoby ci pomóc w zrealizowaniu tego planu, być może jest w jednej ze skrzyń, a tych do przejrzenia jest wiele, czasu zaś mało.
-
“Cholera…” Przemknęło jej przez myśl. Nerwowo przejechała dłonią po włosach. Może miała pomysł oraz środki, ale czas rzeczywiście naglił… Dlatego nie miała czasu grzebać w każdej z osobna. Zaczęła je otwierać, jedną po drugiej, bez zbędnej finezji. Zawartość tych skrzyń, które były wypełnione rzeczami wśród których mogła odnaleźć się upragniona sprężyna, od razu wyrzucała na podłogę, by przyspieszyć proces poszukiwania.
-
Choć zajęło ci to po prawdzie kilka minut, to w tej sytuacji wydawało się wręcz, że to cała wieczność. Jednak nie była to strata czasu, bo w końcu udało ci się zdobyć potrzebne materiały.
//Nie wchodzę w szczegóły jak ma wyglądać ta wielka proca, więc uznajmy, że masz tam wszystko, co potrzebne, żeby ją skonstruować.// -
// No to patrz kurde bele
jednak miałem iść do tego technikum //Zebrała wszystkie, potrzebne do zrealizowania jej pomysłu komponenty oraz narzędzia do jednej skrzyni, po czym zabrała ją z sobą na dół. Może i znalazła części całkiem szybko, ale to nie znaczyło, że miała więcej czasu na sklecenie tego do kupy.
Od razu po zniesieniu materiałów wyjęła gwoździe oraz deski wyłamane z tamtych skrzyń. Zaczęła jednak od połączenia wielu sprężyn w dwie o wiele dłuższe i mocniejsze, po czym podała je pozostałym, wraz z instrukcjami jak mają zostać przytwierdzone do ścian, by nie oderwały się od nich i jednocześnie były na odpowiedniej wysokości. Po tym gdy, reszta zajęła się sprężynami, ona, przytrzymując gwózdki ustami, zbiła całą kołyskę dla miotanego “ładunku” do kupy, by ta nie rozpadła się w czasie naciągania ani “strzału”. -
//Choć nie planowałem, żeby ci się to nie udało, to gdybym planował, to po tym rysunku musiałbym zmienić decyzję.//
Wszystko było gotowe, a choć wyglądało, jakby trzymało się na słowo honoru i bardziej budziło politowanie niż strach, to liczyła się skuteczność, a ten potworek może uratować wam życie. Pozostali nie wtrącali się i nie przeszkadzali, ktoś tylko rzucił cicho, że może lepiej byłoby to jednak zamontować na strychu, na co Jimmy odpowiedział, że skoro montujesz procę tutaj, to znaczy, że tak miało być. Tak czy siak, gotowa jest zarówno broń, jak i amunicja do niej, składników na butelki zapalające nie brakowało i gdy ty montowałaś prymitywną wyrzutnię, ktoś z twoich kompanów zajął się przygotowaniem pocisków, których póki co zrobił pięć i postawił na krześle obok ciebie, gotowe do podpalenia i wystrzelania. -
// zapomniałem że na strychu mamy okna ;-; //
Gdy “wyrzutnia” została ostatecznie zebrana do kupy, Jannet finalnie oceniła ją wzrokiem i zwróciła się do reszty.
— Dobra, słuchajcie. — Zaczęła — Żeby to zadziałało, potrzebuję dwójki ludzi. Ja będę naciągać to cholerstwo, ale ktoś musi zapalać butelki i ładować je na kołyskę. Żeby było jasne, kładziecie je tutaj już zapalone dopiero na mój sygnał. Clyde? — Spojrzała na dowódcę rewolty. — Ty będziesz mnie naprowadzać. Jeżeli butelka trafi za nisko lub za wysoko, od razu mnie koryguj, dobra?//P.S. Byłbym bardzo wdzięczny jakbyś ponownie wymienił imiona wszystkich towarzyszy broni Jannet i po krótce to kim są. Niestety mam bardzo kiepską pamięć do personaliów i taki spis znacząco ułatwiłby mi dalszą grę. //
-
//W pokoju obok jest Hugh, czyli stary snajper, i dwóch partyzantów, wszyscy ranni. Zajmuje się nimi Patricia. W tym pokoju, poza tobą, jest Jimmy, którego chyba nie muszę przedstawiać, ranny pod koniec ucieczki z Więzienia Kolonialnego, a choć nie doszedł jeszcze w pełni do siebie, to daje radę na tyle, żeby pomagać aktywnie w obronie. Do tego Clyde, przywódca rebeliantów, wciąż ze złamaną ręką, ale z drugiej, w której dzierży rewolwer, robi dobry użytek. David i William, niedoszli rabusie banków, po uwolnieniu z Imperium David dołączył do Stara, a William do partyzantów. Ten pierwszy pomagał zorganizować akcję w więzieniu, teraz jest właściwie przywódcą grupy, gdy Jimmy jest ranny, ale jego autorytet w grupie pewnie spadł, gdy okazało się, że to nie ty wsypałaś ich wszystkich Naczelnikowi. Poza nimi jest jeszcze William, którego odbiliście z więzienia, w pełni sprawny, podobnie jak Arthur Carter, strażnik i przyjaciel Jimmy’ego, bez którego byście nie dali rady uwolnić Clyde’a i Williama. Uzupełniają to bezimienni partyzanci, których liczby nigdy nie podałem, ale można uznać, że (poza rannymi) jest ich teraz trzech, wszyscy w pełni zdrowia.//
- Oczy mam bystre niczym Quezoar. - odparł tamten, salutując ci zdrową ręką.
- Pomogę. - zgłosił się od razu Jimmy, ale William położył mu dłoń na ramieniu.
- Przestań zgrywać cholernego bohatera, teraz ktoś inny potrzebuje odrobiny sławy. - odparł i ustawił się obok ciebie.
- Ech, nie będzie. - mruknął David i ustawił się wraz z nim. - Jeśli z tego nie wyjdziemy to chcę, żebyś widziała, że przepraszam, niepotrzebnie wtedy cię oskarżyłem, ale to był impuls, pierwsza myśl, zwłaszcza, że byłem pewien, że przez to wszyscy zginiemy. - dodał jeszcze, nim zapalił pierwszą butelkę i podał ją Williamowi, który z kolei załadował ją na procę. -
// Dziękuję, naprawdę bardzo mi to ułatwi wszystko przy tym, jak kiepska jest moja pamięć do imion. //
— Pogadamy na ten temat później, dobra? — Odpowiedziała, zaciskając dłonie na kołysce. — Na razie wolę się skupić na tym, by nie puścić nas z dymem.
Mówiąc to, zaparła się piętami o podłogę i zaczęła cofać, naprężając cały mechanizm. Choć daleko jej było do świątobliwej osoby, tak teraz w duszy modliła się do wszystkich bóstw, tak ludzkich jak i tubylczych, by jej konstrukcja nie zawiodła.
Idąc w tył z coraz większym trudem, będąc niemalże pod samą ścianą poczuła, że wyrzutnia jest już na maksimum swojego naciągu. Teraz albo nigdy.
Wycelowała tak, by “pocisk” poleciał parabolą, na jej oko lądując wprost na ludziach Naczelnika. Butelka zapalona i załadowana.
Wypuściła kołyskę, wykatapultowany pocisk wystrzelił oknem na zewnątrz, a sama Jannet upadła w tył.