Utrzymanie Wieloświata - Ankieta
-
Wieloświat istnieje już ponad rok jako zupełnie darmowa usługa, finansowana z kieszeni @Pan-Hejter - jednak od początku założeniem było zmienienie sposobu finansowania na taki, który nie opierałby się na dobrej woli pojedynczej osoby i pozwalał na rozwój strony w miarę rozwoju zawartości.
Choć jeszcze nie jest to sprawa wymagająca natychmiastowego działania, to idealne było by do końca tego roku znaleźć alternatywę która pasowała by użytkownikom strony. Dlatego właśnie chciałem przeprowadzić tę ankietę.Trochę kontekstu i informacji o każdej z opcji:
- reklamy - raczej nie chciałbym robić reklam dla każdego i spodziewam się że to będzie najmniej popularna opcja, ale chcę mieć jakieś informacje o tym ilu osobom by to nie przeszkadzało
Obawiam się przy reklamach dla niezalogowanych że mogą odrzucać osoby które nie stworzyły konta, a do tego nie mam pojęcia jak dużo by to mogło dać miesięcznie
- patrz wyżej
- Patreon - jest na pierwszy rzut oka chyba najbardziej oczywisty wybór. Po prostu znaleźć jakieś małe funkcje które można by dać patronom, ustawić stronę i już. Tyle, że niestety tutaj pewnym problemem okazują się ceny.
Tak jak wspomniałem na początku - głównie chodzi tu o wyrównanie kosztów, a nie zarabianie. Obecnie koszty serwera i domeny razem to trochę poniżej 20zł miesięcznie. Patreon w najtańszej wersji pobiera 5%+prowizje od płatności, które wynoszą 3.4% + €0.35 albo 5%+€0.15 (dla transakcji o wartości <=€3). Więc zakładając, że jedna osoba by wpłaciła €5 to tak naprawdę nam płaci €4.25 - a to w najlepszym wypadku! 5 osób płacących po €1 to dla nas €3.8.
A liczę to po wartościach które ja wprowadzam do Patreona - nie po tym co użytkownicy tak naprawdę zapłacą! Dochodzi do tego bowiem 23% na podatek którego teraz nie chciało mi się liczyć i jakiekolwiek prowizje/złe kursy zł=>€ ma twój bank.
Dodam jeszcze tylko, że 5% jest w bardzo ograniczonym planie i najpewniej by było do komunikacji ze stroną było koniecznie skorzystanie z planu w który Patreon pobiera 8% prowizji…
TL;DR - może się okazać że prowizje, podatki itp. zabiorą nawet ponad połowę tego co użytkownicy wpłacą… - GitHub Sponsors - tutaj byłoby to raczej jako sponsorowanie mnie samego, a nie technicznie rzecz ujmując Wieloświata (to można zrobić, ale wymaga znacznie więcej zabawy z tworzeniem kont i potencjalnie prawnej - ogólnie raczej nie warte tego o ile nie będzie bardzo wielu sponsorów :V) i do tego możliwe że z czasem będę chciał przerzucić tę platformę bardziej na sponsorowanie pracy z softwarem open source. Ale na razie zalety: 0% prowizji! Nawet od płatności! Do GitHub ma świetne API i spokojnie da się tu ogarnąć jakieś “premium” tak by sponsorzy coś dostawali w zamian. Wady - to co wspomniałem z tym że to było by na mnie i mogę kiedyś chcieć to zmienić (ale to można zostawić na czas gdy będzie trzeba się tym zająć)
- Inne platformy - jeśli ktoś zna jakąś ciekawą z małymi prowizjami to prosiłbym o kontakt
- Jest kilka platform z małymi prowizjami które pozwalają na donacje, ale nie na nagrody za nie. Przykładem może być tu wspomniane w pytaniu liberapay.
- Oczywiście istnieje też opcja niekorzystania z istniejącej platformy, pomijając jej prowizje i płacąc tylko te od przetwarzania transakcji np. w Stripe czy PayPal. Wymaga to trochę więcej pracy, ale oznacza jednak mniejsze prowizje niż np. Patreon - szczególnie jeśli ktoś by płacił więcej niż jakieś 5zł - i większą kontrolę oraz skalowalność. W teorii przy tej opcji byłoby łatwiej rozwijać później biznes z WŚ.
- W zasadzie to samo co wyżej ale bez nagród i biznesu. Brak nagród oznacza też trochę mniej pracy.
Dość ważny tu jest też sam cel, czyli koszty hostowania Wieloświata. Serwer i domena razem kosztują trochę poniżej 20zł miesięcznie, więc wystarczy kilka osób wpłacających po 5zł miesięcznie by utrzymać stronę.
- reklamy - raczej nie chciałbym robić reklam dla każdego i spodziewam się że to będzie najmniej popularna opcja, ale chcę mieć jakieś informacje o tym ilu osobom by to nie przeszkadzało
-
A jakieś płatności przez SMS? Jak to by wyglądało w kwestii pieniędzy, które faktycznie trafią na rzecz strony, po opłaceniu pośredników?
-
Tbh. nigdy nie sprawdzałem cenników płatności SMS, ale spodziewam się że prowizje by były większe niż przy większości płatności internetowych
EDIT: yup, prowizje są na poziomie >40% -
Nie wiem, jak to jest z innymi członkami strony, ale póki co mam stałą pracę, i w razie problemów, mógłbym wam puścić bezpośredni przelew na konto. Na dwie dychy jeszcze mnie stać.
-
Czy donacji możnaby dokonywać przelewem na konto bankowe?
-
W sumie nie miałbym z tym problemu. Nie byłbym w stanie tak ogarniąć raczej “subskrypcji” (tj. nagrody za to), ale donacje były by ok.