Gospodarstwo na Równinie
-
Słyszałaś kiedyś o czymś takim, daleko stąd. Tubylcy i ci ludzie, którzy znali ich język, mówili na nie Gwieździsta Puszcza. Czy jakoś tak.
- Uciekałem dzień i dwie noce… Ale nie jestem pewien, może po drodze spałem? Ale to daleko, pośród niczego, z daleka od puszcz i lasów. -
Daleko… ciekawe jak było naprawdę, bo konno pewnie ten dystans można pokonać szybciej. Do tego to “pośród niczego” ją niepokoiło. Co to znaczy? Majaczył? Miał ograniczony widok?
- Co to za znamię? Nie mogłam go wyleczyć… - spytała się, wskazując na owe znamię. -
Lub po prostu wychował się w Gwieździstej Puszczy, pełnej drzew, a potem trafił tu, w okolice Wielkich Równin, gdzie były rzadkim widokiem. To mógł mieć na myśli, gdy mówił o tym, że żył “pośród niczego, z daleka od puszcz i lasów”.
W odpowiedzi jedynie pokręcił głową, widocznie obawiając się odpowiedzieć na Twoje pytanie. -
- Spokojnie, nic ci nie zrobię. Mi możesz powiedzieć - mówiła cicho i łagodnie, chcąc go zachęcić.
-
- Gorące żelazo… - mruknął, przełykając ślinę. - I coś jeszcze… Plugawe zło… Magia.
-
Magia? Znała jakąś magię zdolną do czegoś takiego?
- A wiesz co to robi? Mogą Cię przez to namierzyć? Ranić cię na odległość? - Może pierwsze pytanie nie było zbyt rozsądne, ale trudno. -
Właściwie wydawało Ci się, że każda szeroko rozumiana Zła Magia jest do tego zdolna, ale nie miałaś pewności.
Tubylec jedynie pokręcił głową i skulił się, odwracając do Ciebie plecami z widocznym znamieniem, choć chyba bardziej chodziło mu o to, żeby skończyć rozmowę z Tobą niż je bardziej eksponować. -
- Dobrze, dziękuję za odpowiedzi. Zagrać Ci coś? - spytała się niespodziewanie. Chciała być przy nim jak najdłużej, aby jak najrzadziej móc widywać tych zbirów…
-
Popatrzył na Ciebie zdziwiony, ale w końcu pokiwał głową na tak.
-
//A kto to wrócił? Pan Leń. Niszczyciel linii czasowych i fabuł GMowskich! :V
Sięgnęła więc po sprzęt, grając ten króciutki kawałek. -
// Bez słów. //
-
//Masz zamiar odpisywać choć raz na kilka dni czy niezbyt? Od tego zależy w jakim kierunku poprowadzę fabułę, mi jest to obojętne.//
-
// Max, lepiej odpowiedz poprawnie. //
-
//Postaram się co parę dni, wraz z wyspą, linest i kawalerem.
-
Grałaś tak kilka minut, a ten wyraźnie się uspokoił, choć szybko znów się wystraszył, gdy do pomieszczenia wparował jeden ze zbirów Krwawej Dłoni, szczęśliwie ten bardziej inteligentny i mniej porywczy. Bez słowa rzucił ci kartkę, którą trzymał w dłoni, i oparł się o ścianę, patrząc na ciebie wyczekująco.
-
Sama mu zawtórowała, nieco się wzdrygając. Był mądrzejszy, ale dalej groźny. Z niepokojem wzięła kartkę, odkładając sprzęt na bok.
- Mam czytać na głos? - szepnęła, jakby w upewnieniu. Zaczęła ją czytać, czekając na odpowiedź. -
Nie było tu wiele do czytania i albo zbir przeczytał ją wcześniej sam, albo w zasadzie nie musiał. Tekstu było niewiele, był to list gończy i większość kartki zajmowała podobizna twojego nowego przyjaciela, a niżej dokładny rysunek jego znamienia. Opisano go krótko jako zbiegłego niewolnika i złodzieja, a za dostarczenie go żywego do Imperium przewidziano nagrodę ośmiu srebrników.
-
Widząc podobiznę, zasłabła, czego nie było jakoś widać przez jej karnację. Trzęsące się ręce jednak dostatecznie sporo zdradzały. Popatrzyła się z lekkim przestrachem i wyczekiwaniem. Czy będą chcieli go oddać i zgarnąć nagrodę? A może to taka informacja…? Nie, pewnie nie są na tyle łaskawi.
-
- Jeśli zatrzymamy tu twoje zwierzątko i ktoś je znajdzie, to będziemy martwi. - mruknął rewolwerowiec. - Jeśli oddamy go im, przynajmniej coś zyskamy… Chwila, on właściwie rozumie po naszemu?
-
A jednak… Nie wiedziała właściwie czego się spodziewała.
- A-ale czy ktoś miałby go tu szukać? Jesteśmy na odludziu, nie wiem nawet czy ktoś wie o istnieniu tego miejsca. Wystarczy, że… że nie będzie wychodzić. Może się tu przydać, pomagać mi. Rozumie nasz język, więc nie będzie problemów z porozumieniem się. Prawda? - Popatrzyła na rannego, licząc że się odezwie.