Wykorzystanie skórek - ankieta
-
W związku z tym, że powoli planuję redesign strony chciałem się zapytać o to ile osób korzysta ze skórek i chciało by dalej to robić.
Nie jestem bowiem pewien czy utrzymywanie kompatybilności z taką ilością stylów miało by sens. Oczywiście tryb jasny/ciemny dalej byłby obecny (może też zrobiłbym tryb ciemny i czarny oddzielnie, bo jednak ciemne szarości mogą niektórym pasować bardziej) - straciły by więc tylko osoby używające skórek z innych powodów niż to, że strona jest biała bez nich.
Dlatego chcę zadać to pytanie w formie ankiety:
-
Ja korzystam ze skórek, ale nie obraziłbym się gdyby ich nie było, bo część z nich jest lekko zbugowana (np. Darkly, z którego korzystam najczęściej, podświetla na biało okna wyboru tj. te jak przy wyborze języka, a że sama czcionka jest wtedy biała, to… Nie widać jej. Nie proszę jednak o naprawę, bo jestem jedyną osobą, która z tego korzysta chyba xD. ) Jeśli chodzi o tryby, to na pewno chciałbym czerń, bo zwykły ciemny jest dla mnie za jasny
Poza tym jestem jak najbardziej za zamianami.
-
^ właśnie o takich problemach mówię. Trudno jest przewidzieć interakcje z niektórymi elementami
EDIT: już każdy może tu odpowiadać. W sumie nie było powodu dla którego nie można było odpowiadać na tematy tutaj - te które nie potrzebują odpowiedzi są zamknięte w końcu. -
Praktycznie od razu włączyłem Cyborga i już tak zostawiłem.
-
Od dawna korzystam ze Slate i jestem zadowolony.
-
@bulorwas napisał w Wykorzystanie skórek - ankieta:
[…] Nie proszę jednak o naprawę, bo jestem jedyną osobą, która z tego korzysta chyba xD.
Rozczaruję cię, też korzystam z Darkly i jestem zadowolony z tej skórki.
-
Co to są te skórki?
-
Wyglądy strony. Taką skórkę można wybrać poprzez ustawienia.
-
Prawie od samego początku swojej bytności na tej stronie korzystam z Cyborga.
-
Yaaah, Cyborg górą
-
No i namówił.
-
Choć niby ankieta jest tu niecały dzień, to już wątpię by wyniki się bardzo zmieniły. Więc wnioski:
- Dużo osób korzysta z trybu ciemnego
- Mało osób korzysta ze skórek z innego powodu
- Nikt nie zwrócił uwagi na literówkę w jednej z odpowiedzi - ale tylko 2 osoby tę odpowiedź wybrały
- Funkcja zmiany skórek nie jest najbardziej intuicyjna i są osoby, które nie wiedziały o jej istnieniu (w sumie to rzeczywiście o ile ktoś nie wchodził do ustawień to nie było mu łatwo wpaść na informacje o skórkach. Do tego ciemne skórki nie są dobrze opisane)
A więc jaki jest plan:
- Tryb ciemny jest obowiązkowy :V
- Inne skórki już znacznie mniej, więc wspieranie ich może nie być warte wysiłku
- Nowy wygląd strony będzie miał wciąż domyślny tryb jasny, choć powinien się automatycznie zmieniać na ciemny gdy użytkownik ma systemowy motyw ciemny (większość przeglądarek już daje dostęp do właściwości css
prefers-color-scheme
, zwykle pochodzącej z motywu systemowego. Więc osoby lubiące ciemne motywy nie powinny musieć nic robić - Do tego powinna być jednak łatwo dostępna opcja zmieniania motywu strony
- Można by w sumie dodać pośredni ciemnoszary tryb(?) Albo później się zrobi ankietę o trzecim motywie strony.